tirsdag 4. mars 2014

Golf

"Det er nesten umulig å huske hvor tragisk verden er når man spiller golf". Robert Wilson Lynd, irsk forfatter 1879 - 1949.

Derfor må en kreftblogg også ha med noe om det mange oppfatter som verdens kjedeligste spill, mens andre av oss blir hekta første gang vi opplever å treffe ballen. Sitert fra en annen berømt person - Winston Churchill: "Golf er et spill hvor målet er å få en veldig liten ball oppi et veldig lite hull, med våpen som ikke passer til formålet".

Noen ting må du huske hvis du skal begynne med golf:
  1. Du må skaffe rare klær, inkludert hodeplagg av typen sixpence e.l.
  2. Du må ha kostbart merkevare-utstyr. Helst det samme som Tiger Woods bruker.
  3. Du må ha mye penger, for medlemskap i golfklubber er dyrt.
  4. Hvis du ikke allerede er en snobb, bør du prøve å bli det - for å passe inn i miljøet.
Gamle herrer med gammelt utstyr
Nei, spøk til side. Alt overstående er feil. Men noen må kanskje overbevise deg om det, og det kan bare gjøres ved at noen drar deg med ut på banen for å prøve. Dette spillet begynner man ikke med "av seg selv", men ofte fordi noen du kjenner driver med det. Det kan være slektninger, venner, naboer. Hvis noe spør deg om å bli med og prøve, bli med og prøv, sier jeg.

Angående punktene ovenfor: På norske golfbaner treffer du folk i alle slags klær, men de er som regel tilpasset formålet. Det du bør kjøpe spesielt, er golfsko. Du står stødigere - og du holder deg tørr på beina i vått gress. Sko får du fra kr. 500,- og oppover. Også her gjelder at det som regel er en sammenheng mellom pris og kvalitet. De fleste golfere bruker dessuten en golfhanske til ca 150,- kr.
Vanlig syn på norske golfbaner

Du får fine køllesett for nybegynnere for under 2.000,- kr. Medlemskap i f.eks. Kristiansand Golfklubb koster for tiden kr. 3.900 pr. år. Er dette dyrt sammenlignet med andre aktiviteter? Medlemskapet på Bjaavann er noe dyrere, men så er det også en 18 hulls bane, som nødvendigvis blir dyrere å drifte. Disse medlemskapene gir fri rett til spill på banen når som helst, altså ingen ekstra avgift for å spille.

Jeg vet veldig lite om hvordan mange av mine medspillere er utenfor golfbanen, men dette sier jeg til alle som gidder å høre på: Jeg har aldri møtt en drittsekk på golfbanen. For alt jeg vet, kan jeg ha spilt med både pyromaner og øksemordere. Men på golfbanen har alle én felles interesse, og alle oppfører seg (noenlunde) likt. For 50 år siden stemte det kanskje at golfspillerne kom fra den velstående del av samfunnet. I dag kommer de fra alle samfunnslag, og alle yrker er representert.

Golf er verdens morsomste - og mest frustrerende spill. I tillegg til gleden (og frustrasjonen, da) ved selve spillet, får du to - fire timers mosjon i frisk luft hver gang du er ute. Det er vitenskapelig bevist at golfspillere lever lenger. Og hvorfor ikke gjøre noe morsomt når du mosjonerer, i stedet for den derre kjedelige jogginga gatelangs.

Praya d'el Rey, sølvkysten Portugal
Dette er årstiden da hjemlige golfbaner som regel er stengt av åpenbare grunner. Derfor er ikke savnet så veldig stort. Men noen av oss er så heldige at vi har anledning til å reise til varmere land og spille golf om vinteren. Dét savnet kjenner jeg litt på akkurat nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar